Telefon
WhatsApp

Duygusal Açlık

Duygusal Açlık

Duygusal Açlık

FAZLA KİLOLARINIZIN ASIL SEBEBİ ‘DUYGUSAL AÇLIK’ OLABİLİR!
HANGİ BESİNLERE YÖNELİYORSUNUZ?

Araştırmacılar, kişiliğin ve yiyecek tercihlerimizin nasıl kesiştiğini göstermek için insanların beslenme alışkanlıklarını inceledi. Fiziksel özelliklere bağlı olarak ruh halimizin bizi nasıl belli yiyeceklere yönlendirdiğini ortaya koydular. Örneğin; stres altındaki adrenal bezleri, tuz açlığı duymanıza neden olan sinyaller gönderebilir.

Öfkeli, stresli veya endişeli olduğunuz zamanlarda yemeğe mi saldırıyorsunuz? Aç olmasanız da canınız bir şeyler mi yemek istiyor? Cevabınız 'evet' ise duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz.

Gıda yalnızca bedenin beslenmesinden daha fazlasıdır. Açlık, artık fiziksel açlık ve duygusal açlık olarak ikiye ayırılmış durumda. Fiziksel açlık, guruldayan bir midede olduğu gibi, bedenin size yeme alışkanlığını bildirdiği durum olarak tanımlanır. Duygusal açlık ise, bir kişinin kaygı, yalnızlık ya da strese yönelik duygusal bir tepkiyi karşılamak için yemek yemesidir. Duygusal yeme, kişinin duygusal tepkileri kontrol edilemez olduğunda ve farklı duygular kişiyi yemeye yönlendirdiğinde bir sorun olmaya başlar. Zamanla bu sorunlar obezite gibi yeme bozukluklarına neden olabilir.

Aşağıdaki davranışlar size tanıdık gelecek mi? 

Çocukken ağlamanızı durdurmak için size şeker verildiğini ya da uslu durmanız için bir külah dondurma sözü verildiğini hatırlıyor musunuz? 

Anne-babanız, yemeğinizi yemezseniz tatlı vermemekle tehdit etti mi? 

Kendinizi, üzgün hissettikten hemen sonra bir kurabiye alırken ya da yalnızca sıkıldığınız için dondurma yerken buldunuz mu?

Aç olmasam bile ya da sırf benim yanımdakiler yiyor diye yemek yiyor muyum?

Yalnız ya da depresyonda olduğumda kendimi yiyecek ararken buluyor muyum?

Bu saydıklarımdan en az ikisine cevabınız evetse duygusal açlık kurbanı olabilirsiniz.

DUYGUSAL AÇLIĞI ENGELLEYİN 

1. Spora başlayın veya hobi edinin: Spora veya mental açıdan bizi mutlu hissettirecek bir hobiye başlayarak ilgi odağınızı değiştirin.

2. Üzerinizde kontrol kurun: Gün içinde kendinizle oyun oynayabilirsiniz. Yediğiniz ya da içtiğiniz bir şeyden birkaç ısırık ya da yudum aldıktan sonra kendinizi durmaya zorlayın.

3.Uzmana danışın: Uzmana danışmak hem bu durumu aşmanıza yardımcı olacak hem de karşınızda sorumluluk sahibi olacağınız birinin olması sizin kontrollü olmanızı mecbur kılacak.