Telefon
WhatsApp

Vitamin eksiklikleri ve belirtileri

Vitamin eksiklikleri ve belirtileri

Vitamin eksiklikleri ve belirtileri

Vitaminler insanların beden ve ruh sağlığını doğrudan etkileyen mikro besin öğeleri olarak tanımlanabilir. 13 çeşit vitamin bulunmaktadır. Bu vitaminler, vücut içindeki fonksiyonlarına ve günlük gereksinim duyulan doz miktarlarına göre farklılık gösterirler. Vitamin çeşitleri genel olarak yağda veya suda çözünebilme durumuna göre iki ayrı sınıfta incelenirler.
Yağda çözünen vitamin çeşitleri olan A, D, E ve K vitaminleri; vücut için gerekli olan günlük miktarın üstünde tüketildiklerinde vücutta depolanabilirler. Bu yüzden yetersizlik belirtilerinin gözlenmesi de yavaş olur. B ve C vitaminleri ise suda çözünen vitaminlerdir ve vücutta depolanamazlar. Suda eriyen bu vitaminlerin fazlası boşaltım sistemi ile vücuttan atılır. Bu yüzden her gün düzenli olarak diyet ile alınmaları gerekmektedir. Depolanamadıklarından dolayı da yetersizlik belirtilerinin gözlenmesi yağda çözünen vitaminlere kıyasla daha hızlı olur.
Bir diğer adıyla kobalamin olan B12 vitamininin vücuttaki işlevi folik asit ile benzerlik göstermektedir. B12 vitamini; DNA sentezinde, proteinin hücre içinde kullanımında ve enerji üretiminde görev alan bir vitamin çeşididir. Sinir sağlığı için oldukça önemlidir. Aynı zamanda büyüme ve gelişmede, kanda bulunan alyuvarların yapımında ve hücrelerin iletişimini sağlayan nörotransmitterlerin üretiminde görevlidir.
Gastrit, mide ülseri gibi mide rahatsızlığı yaşayan bireylerde B12 vitamini emiliminde yetersizlik görülebilir. 
Mide kanserinden dolayı midenin bir kısmı alınmış olan bireylerin mide salgıları yeteri kadar salgılanamadığından B12 vitamini emilemeyebilir. Bu bireylerde oluşabilecek B12 vitamini eksikliğinin giderilebilmesi için düzenli takviye almaları önerilir.
 B12’nin en iyi kaynakları et, et ürünleri, balık, süt ve peynir gibi hayvansal kaynaklardır. Bu yüzden vejeteryan veya vegan bireylerde eksikliğinin görülmemesi için bitkisel kaynaklı sütler (badem sütü, hindistan cevizi sütü) önerilir. B12 vitamini eksikliği toplumda sık görüldüğünden çoğu multivitaminde bulunur.

B12 Vitamini Yetersizlik Belirtileri Nelerdir?
B12 vitamin eksikliği durumunda aşağıdaki belirtiler görülebilir:
* Yorgunluk, halsizlik, uyuşukluk
* Unutkanlık, hafıza kaybı
* Konsantrasyon bozukluğu, dikkatsizlik
* Bağışıklık sisteminde zayıflık
* Çocuklarda iştahsızlık, depresyon ve büyüme geriliği
* Denge kaybı
* Alzheimer ve diğer sinir sitemi rahatsızlıkları
* Pernisyöz anemi: B12 vitamini eksikliği sonucu görülen düşük alyuvar miktarı.